NYHETSBREV - 2024-04-15

Boksamtale og nyheter fra Tronsmo!

Hjelp, de drar til Sveits!

Boksamtale med Mimir Kristjansson, Sofie Marhaug og Ola Innset

Torsdag 18. april kl. 16.30

I den ferske boka «Hjelp, de drar til Sveits! Milliardærenes makt over Norge» tar Mímir Kristjánsson og Sofie Marhaug for seg debatten som har rast om de superrike.
Til å lede samtalen har vi fått med oss Ola Morris Innset, som er historiker og forsker ved BI. Innset har nyliberalisme som spesialfelt, og har skrevet boka «Markedsvendingen» (2020) om nyliberalismens historie i Norge.

Gratis inngang og lett servering som alltid.
Velkommen skal dere være! 




Z FILMTIDSSKRIFT

2024 #1 - GENERASJONER

Hvilke filmer har betydd noe for deg og din generasjon? Har de hatt noe å si for hvordan du ser på verden? I dette temanummeret om Generasjoner drodler ni filmkritikere – født i jevne intervaller mellom 1942 og 1998 – rundt slike spørsmål. De skriver om de mange filmene som har vært viktige for dem, og de ser tilbake på tida da westernfilm på Eldorado var toppen av lykke, eller hvor mye videobutikk, VHS, eller piratnedlasting hadde å si for deres møte med filmen. Med essay av blant andre Erlend Loe, Per Haddal, Britt Sørensen, Ida Madsen Hestman og Einar Aarvig.


Utgivelsesår: 2024
Forlag: Z Filmtidsskrift
Innbundet: nei
Sidetall: 92
Språk: NO

pris: 125.00
 

 

HJELP, DE DRAR TIL SVEITS!

MILLIARDÆRENES MAKT OVER NORGE

Høsten 2022, ett år før det skulle holdes valg i Norge, rystet et brev grunnmuren under det norske hus. En av landets mest profilerte milliardærer, Kjell Inge Røkke, meldte flytting til Sveits. Dette er historien om flyttebølgen som fulgte, om en venstreside som mistet grepet, og om hvordan de superrike vant både makten og samfunnsdebatten. Det er også en historie om Sveits - det lille landet midt i Europa som er blitt rikfolkets lekeplass - og om hva det er med Norge som gjør at de rike rømmer landet. Ikke minst er dette en historie om hva venstresiden kan gjøre for igjen å komme på offensiven, og om håpet som ligger i å bygge fellesskap fra bunnen.


Utgivelsesår: 2024
Forlag: Manifest
Innbundet: ja
Sidetall: 256
Språk: NO

pris: 399.00
 

 

MAKTA I DRAKTA

EN FOTBALLREISE GJENNOM ET EUROPA I KRIG OG KRISE

Fotballreisen startet med et smell: Erling Braut Haaland og Manchester City mot Newcastle United. Småbarnsfar og Klassekampen-journalist Eirik Grasaas-Stavenes ble overrumplet over gleden som traff ham i dette blodpengefinansierte fellesskapet som ikke en gang var hans eget. Hvorfor ropte han «føkk deg Haaland»? Hvorfor lot han seg rive så med?

Jakten på svar sendte han ut på en heseblesende fotballtur, stappfull med øl, sorg, kjærlighet og mørke hemmeligheter. Den gikk videre til grådige amerikanere i Manchester, krigen i Ukraina, fascister i Italia, El Clasico i Spania, et mirakel i Tyskland, ultras i Marseille, fylla i Istanbul, og lokal lidenskap i Norge og Sverige. Før den endte i oljediktaturet som nå prøver å snu både fotballen og hele verden på hodet, Saudi-Arabia.

Hva kan dagens internasjonale toppfotball fortelle oss om verden vi lever i? Om oss selv og våre egne lengsler i en mørk og litt for ofte ensom tid?

Denne boka er en personlig reisefortelling fra et Europa i krig og krise, og henter sin energi fra tribunene for å fortelle en historie om fellesskap det er verdt å kjempe for.


Utgivelsesår: 2024
Forlag: Cappelen Damm
Innbundet: ja
Sidetall: 279
Språk: NO

pris: 329.00
 

 

Dyrene i skogen står i kø.
Det ser gøy ut, synes Kvist. Han vil være med, men da må han stille seg bakerst.
Da virker det ikke så gøy lenger.

De står i kø er en fantasifull fabel og et eksistensielt ventedrama fra skogen.

De står i kø er Per Dybvigs første helt egne bok for barn.


Utgivelsesår: 2024
Forlag: Aschehoug
Innbundet: ja
Sidetall: 35
Språk: NO

pris: 349.00
 

 

Til tross for flere tiår med appeller, masse.protester i gatene, underskriftskampanjer og fredelige demonstrasjoner, står vi fortsatt overfor en voksende fossilt brensel-industri, tiltagende utslippsnivåer, stigende hav og økende temperaturer. I denne boken gir den kjente aktivisten og forskeren Andreas Malm en lidenskapelig oppfordring til klimabevegelsen om å eskalere taktikken i møte med økologisk kollaps. Med Hvordan sprenge en rørledning gir han oss sitt veikart for hvordan vi kan kjempe for å redde en verden som står i brann.


Utgivelsesår: 2024
Forlag: Solum|Bokvennen
Innbundet: ja
Sidetall: 234
Språk: NO

pris: 349.00
 

 

MIN NAIVE SJEL

OM Å SKRIVE MOT DEN BEVISSTE GLEMSEL

«Den bevisste glemselen prøver å utslette all informasjon. Målet er at opplysninger man gjemmer unna, skal forvitre og bli til en hemmelighet. Det er en kalkulert glemsel som har til hensikt å tjene seierherrene, og som nesten alltid har religiøse eller politiske formål».

Min naive sjel består av tolv forsøk på å beskrive hvordan den bevisste glemselen kan ytre seg. Den kan være snedig, vond og ha katastrofale følger. Den er rett og slett menneskelig. Men det er også menneskelig å skrive mot den bevisste glemselen for å vekke til live hukommelsen igjen.


Utgivelsesår: 2024
Forlag: Oktober
Innbundet: ja
Sidetall:
Språk: NO

pris: 429.00
 

 

Novellekoden er både en lærebok, et personlig essay og en hyllest til novellesjangeren. Novellist, romanforfatter og skrivelærer Rolf Enger løfter novellen fram som en sjanger med en helt egen estetikk; selvstendig og med sin formorientering og ordknapphet et litterært smykke. Den er ofte undervurdert og settes i skyggen av romansjangeren, men kan være bøyelig og inviterende; en punk-rock-låt, et fortettet drama, et møte, et brudd, og en kort romanse.
Enger gir leseren et innblikk i hva novellesjangeren består i, og hvilke muligheter den åpner for; grep og teknikker for den skrivende, hva den krever av oss som lesere, hva den gir, hva den har vært, er og kan bli. Gjennom teori, praksis, metode og nærlesinger, bidrar den til et løft i håndverket for den skrivende, og novelleleseren vil kunne se sjangeren med et helt nytt blikk.


Utgivelsesår: 2024
Forlag: Forfatterskolen
Innbundet: nei
Sidetall: 187
Språk: NO

pris: 299.00
 

 

SØVN OG LYKKE

NORSK KUNST OG DET MODERNE GJENNOMBRUDDET

Norsk malerkunst har en kort, men begivenhetsrik historie. De tidligste norske kunstnerne var sentrale aktører i den radikale politiske og kunstneriske omveltningen som kalles det moderne gjennombruddet. I denne boka kaster forfatteren nytt lys over denne interessante perioden i norsk historie, og viser hvordan tema som kvinnesak, klasse og nasjonsdannelse var en viktig del av kunstlivet.

Gjennom beskrivelsen av fire ulike kunstnerskap, Johan Christian Claussen Dahl (1788-1857), Catharine Hermine Kølle (1788-1859), Aasta Hansteen (1824-1908) og Christian Krohg (1852-1925), viser forfatteren hvordan samfunnsbetingelser har påvirket mulighetene til å virke og uttrykke seg som kunstner og intellektuell, og hvordan språket og kunstnerrollen fra den gang har formet kunsthistorien helt frem til i dag.


Utgivelsesår: 2024
Forlag: Universitetsforlaget
Innbundet: nei
Sidetall:
Språk: NO

pris: 449.00
 

 

Den moderne republikken Tyrkia er hundre år og landets historie er rik og fascinerende.

Tyrkia ble etablert på restene av det osmanske riket. Landets første statsminister Ataturk moderniserte landet, gjorde det mer vestlig orientert og begrenset religionens plass i samfunnet. Under dagens statsminister Erdo.an har islam de siste 20 årene igjen fått en politisk rolle, og landet blir stadig mer autoritært. Tyrkia framstår som et splittet land der ulike krefter kjemper om makten.

Istanbul har både en asiatisk og en europeisk del, og byen er utgangspunkt for forfatter Stian Bromarks spennende og aktuelle bok fra et land som har vært og er så viktig for europeisk politikk, kultur og økonomi.


Utgivelsesår: 2024
Forlag: Res publica
Innbundet: ja
Sidetall: 311
Språk: NO

pris: 399.00
 

 

BLASFEMISTRIDENS BLODIGE HISTORIE

VOLDEN, VREDEN OG KAMPEN FOR DET FRIE ORD

Som journalist vet Atta Ansari hvor viktig ytringsfriheten er. Som norsk-pakistaner vet han hvor sårende angrep mot profeten kan være for muslimer. I Blasfemistridens blodige historie vil han til bunns i en konflikt som har preget Vestens forhold til islam i flere tiår.

Når en fransk lærer blir drept for å ha vist karikaturer av Muhammed i klasserommet, eller en verdenskjent forfatter angripes på scenen i New York, er det nemlig blasfemistriden som ligger bak. I Pakistan lynsjes fattige, syke og marginaliserte på grunn av anklager om at de har vanæret profeten. Deres drapsmenn hylles og vernes mens hatet som piskes opp, blir utnyttet av ekstreme krefter.

For Ansari er dette også personlig: Hvordan kunne hans egen far støttefatwaen mot Salman Rushdie? Hvorfor lar massene i Pakistan, landet han selv vokste opp i, seg stadig provosere? Hva er de dype røttene til raseriet? Hvilke krefter trekker i trådene, og hva får enkelte til å begå terror og drap for å forsvare profetens ære?


Utgivelsesår: 2024
Forlag: Aschehoug
Innbundet: ja
Sidetall: 374
Språk: NO

pris: 449.00
 

 

Den romerske poeten Ovidius Metamorfoser är en klassikernas klassiker. Få andra verk i litteraturhistorien har inspirerat till så många andra odödliga verk: En midsommarnattsdröm och Romeo och Julia av William Shakespeare, målningar av Tizian, Caravaggio och da Vinci, nydiktningar av Yeats och Ted Hughes, för att bara nämna några.

Det brukar sägas att varje generation ska ha sin egen översättning av de riktigt stora klassikerna. Närmare femtio år har gått sedan Harry Arminis översättning kom ut, så det är en verkligt glädjande nyhet att Ingvar Björkeson efter sitt kritikerrosade arbete med bland andra Dante, Homeros, Baudelaire och Vergilius nu slutfört sin tolkning av de tvåhundrafemtio myterna i Ovidius samling, om gudars förvandlingsnummer, om vandringen från liv till död, om krig och fred, om Orfeus och Eurydike, Pyramus och Tisbe, Jupiter och Europa.


Utgivelsesår: 2015
Forlag: Natur och Kultur
Innbundet: ja
Sidetall: 478
Språk: SE

pris: 399.00
 

 

GÅTAN HAMMARSKJÖLD

BERÄTTELSEN OM FLYGKRASCHEN I NDOLA

FN har på nytt öppnat utredningen av Dag Hammarskjölds död i en flygkrasch, i Ndola i nuvarande Zambia. Var det verkligen ett misstag av piloten som orsakade kraschen? Eller rörde det sig i själva verket om sabotage eller rent av nedskjutning?

Folkrättsexperten Ove Bring går igenom gåtan Hammarskjöld, pusselbit för pusselbit. Märkliga ting hände i flygledartornet i Ndola vid midnatt mellan den 17 och 18 september 1961. Den första rhodesiska haverikommissionen bortsåg från afrikaners vittnesmål. De följande utredningarna var också bristfälliga. Den nya FN-utredningen pekar mot en sammansvärjning.

Sveriges särskilt utsedde FN-utredare, ambassadör Mathias Mossberg, skriver en avslutande del i boken. Varför Sveriges engagemang i frågan har varierat över tid är i sig en gåta, lika oklar som frågan om vad som egentligen hände i Ndola.


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Medströms Bokförlag
Innbundet: ja
Sidetall: 287
Språk: SE

pris: 499.00
 

 

DON'T LOOK LEFT

A DIARY OF GENOCIDE

On October 7, Israeli territory around the Erez border of Gaza Strip was invaded in a surprise attack by Hamas's Al Qassam Brigades. In response to this, the people of Gaza have been subjected to nearly three months of wholesale genocide. Over 20,000 civilians have been killed, an estimated million made homeless and displaced, tens of thousands injured, and an entire population traumatised.

 

Never in living history has such an atrocity been perpetrated in plain sight of the world's leaders and mainstream media, who have all somehow managed to give it their complete backing. Images and video clips of hourly horrors and tragedies have spread around the world, combatted by fake news propagated not by dark conspiratorial corners on the web, but by corporate media outlets and politicians. Baseless Israeli propaganda and deliberately-biased framing has been fed to journalists and repeated, without question, on the front pages of the world's newspapers and in the mouths of TV pundits and politicians.

 

One of the few voices of Gaza to make it out into Western media has been that of writer Atef Abu Saif', whose diary entries have been occasionally serialised (with edits and framing) in places like The New York Times, Washington Post, Le Monde and elsewhere. Here, the complete, unedited diaries show the journey of a man who arrived in Gaza just a few days before October 7 as a government minister and ended the period, like most other Palestinians, living in a tent in a refugee camp. If we allow our understanding of world events to be corrupted and spun by lazy, compliant journalism, we will never understand them, even those happening in real-time, before our very eyes. These diaries give us a rare exit ramp from this state of ignorance


Utgivelsesår: 2024
Forlag: Comma Press
Innbundet: nei
Sidetall: 288
Språk: NO

pris: 229.00
 

 

Everything you know about capitalism is wrong. Free markets aren’t really free. Record corporate pro­fits don’t trickle down to everyone else.

And we aren’t empowered to make our own choices – they’re made for us every day. In Vulture Capitalism, acclaimed journalist Grace Blakeley takes on the world’s most powerful corporations by showing how the causes of our modern crisis are the intended result of our capitalist system. It’s not broken, it’s working exactly as planned.

From JPMorgan to Boeing, Henry Ford to Richard Nixon, Blakeley shows us exactly where late-stage capitalism has gone wrong. Searing, explosive and timely, Vulture Capitalism is the book you need to understand what is happening in the world around you – and what you can do to change it. 'Read this book if you want to make fundamental changes to the world' HA-JOON CHANG'If you've ever wondered why you (and everyone you know) feel so out of control of the world around you, this book will give you the answer' ASH SARKAR


Utgivelsesår: 2024
Forlag: Bloomsbury
Innbundet: ja
Sidetall: 416
Språk: NO

pris: 349.00
 

 
HANDLEKURV

Handlekurven er tom

Legg produktene du ønsker i handlekurven og gå til kassen for å betale.

Du kan også lagre handlelister til senere bruk - eller dele dine lister med andre.

Les våre betingelser.

Vi godtar

Eller vi kan sende faktura.