NYHETSBREV - 2023-06-30

Rett før julaften 2021 går alarmen i en av Sveriges mest godt bevoktede villaer. Men det er ikke en terrorist politiet møter på stedet, det er en papirløs kvinne fra Nicaragua som er der for å vaske. Rent åt helvete er et nærbilde av renholdsarbeiderne. Arbeiderbevegelsen har snudd ryggen til dem, og politikken har banet vei for misforholdene. Men boka handler like mye om deg og meg. Vi som kan velge å lukke øynene eller se hvem som holder bøtta.


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Mondial
Innbundet: ja
Sidetall:
Språk: SE

pris: 369.00
 

 

DRAMA UTAN SLUT

TURKIET 100 ÅR

Ur krig, blod och aska föddes den turkiska republiken för hundra år sedan. Det skapade ett drama som kommer att fortsätta långt efter republikens 100-årsdag i oktober 2023.

Med den här reportage- och fotoboken vill journalisten Bitte Hammargren och fotografen Stefan Bladh skildra några av de avgörande händelser och förändringar som bidragit till det Turkiet vi ser i dag.

Det handlar om Ataturks skapelse av republiken Turkiet, kurdernas och andra etniska minoriteters situation, hur Syrienkriget har förändrat Turkiet och hur dess utrikes- och säkerhetspolitik påverkar såväl landets egna invånare som omvärlden.

Inte minst beskriver denna högaktuella bok Erdogans resa till makten, och hur han förändrat republiken under sin tid som premiärminister och president samt de politiska efterskalv som väntar ett hårt prövat och polariserat land efter de förödande jordbävningarna i början av 2023.


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Bokförlaget Atlas
Innbundet: ja
Sidetall: 366
Språk: SE

pris: 399.00
 

 

Syns du jord er viktig? Ikke umiddelbart? Mat, da? Og helse? Det meste av maten vår kommer fra planter som vokser i jord. Men om maten vår begynner med jord er det et paradoks at vi vet så lite om jord. Her har du muligheten til å fylle noen kunnskapshull, både om jord i potter, i hager, og på åker og eng, men også om hvordan dagens matproduksjon og politikk påvirker hvordan vi behandler jorda.


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Jordnært Press
Innbundet: ja
Sidetall:
Språk: NO

pris: 350.00
 

 

Katti Anker Møller (1868-1945) var kvinnesakspioneren som fikk ting gjort. Hun engasjerte seg for fri abort, tilgjengelig prevensjon, fødsels- og barselomsorg og at staten stilte opp for mødre og barn. Flere av kravene hun stilte for over hundre år siden, er fortsatt radikale og ennå ikke oppfylt. Denne boka inneholder hennes to mest kjente foredrag: «Moderskapets frigjøring» fra 1915 og «Kvinnenes fødselspolitikk» fra 1919. De handler om retten til å bestemme over egen kropp, om kampen mot patriarkatet og om å ta kontroll over egen skjebne. Med forord av Marta Breen. Moderskapets frigjøring er en del av bokserien «Sosialistiske klassikere». Den gir nytt liv til eldre tekster som har formet venstresiden, og belyser både fortiden og vår tids utfordringer ved hjelp av noen av historiens skarpeste analyser og penner.


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Manifest
Innbundet: nei
Sidetall: 100
Språk: NO

pris: 249.00
 

 

Martin Amis' På innsiden er en helt spesiell selvbiografisk tekst. Den byr på en original blanding av skamløst selvutleverende privatliv og nedslag i vår nyere verdenshistorie, sett fra innsiden av en av Englands mest sentrale og omdiskuterte forfattere de siste femti årene, og ikke minst gjennom en stadig tilbakevendende samtale med Amis' beste venn gjennom førti av disse, Christopher Hitchens. Etter hvert følger vi rabulisten Hitchens til dødsleiet i et nært, men usentimentalt portrett, og siste del av boken er i tillegg viet to nasjonalskalder og deres siste dager: Den innbitt ateistiske engelske poeten Philip Larkin, og den ambivalent religiøse Saul Bellow som ble Martin Amis' venn og mentor gjennom den amerikanske nobelprisvinnerens siste femten år. Døden står altså sentralt mot slutten av dette som Amis selv har kalt sin siste roman, men først og fremst er boken er en kjærlighetsfull hyllest til livet, et memoarverk der virkelige og oppdiktede personer opptrer side om side i en særegen britisk blanding av høyt og lavt - sex og filosofi, fyll, realpolitikk og andre pinligheter. Parallelt med det reelt biografiske og historiske materialet løper en romantisk - og snart rystende - historie om Amis' forhold til den sensuelle og fascinerende amoralske Phoebe Phelps. 


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Pelikanen Forlag
Innbundet: ja
Sidetall: 566
Språk: NO

pris: 479.00
 

 

Mia og Emil har forsøkt å få barn i et år, og starter med fertilitetsbehandling. Emil har to barn fra tidligere forhold. Mia er forfatter og har alltid visst at hun vil bli mor. Hun begynner å skrive tekster fra et behandlingsforløp som blir stadig mer altomgripende og truer med og få alt til å falle fra hverandre. Skriften blir en frelse, men bringer også uro inn i parforholdet. Kan man være kompromissløs i både kunsten og kjærligheten?

SULT er en roman om begjær etter liv, etter morskap, erotikk og etter å skrive. Med forfatterens egne ord er dette en tekst som springer ut «fra en tilstand der kroppen brenner», der ingenting er avklart, der smerte, lengsel og vanvidd eksisterer side om side med innsikt og håp.


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Aschehoug
Innbundet: ja
Sidetall: 412
Språk: NO

pris: 429.00
 

 
Daniel Vernegg
Med fler...

Med utgangspunkt i Fredric Jamesons påstand om at «det er blitt enklere å forestille seg verdens undergang enn kapitalismens undergang», bygger den britiske kulturkritikeren Mark Fisher en teori om at vår samtid domineres av en kulturell tilstand han kaller kapitalistisk realisme. Selv om de fleste vet at kapitalismen er mangelfull og problematisk, anses den likevel som uten realistiske alternativer. Margaret Thatchers mantra «there is no alternative» har med det kommet til å bli oppfattet som noe av en naturlov, selv blant folk på den politiske venstresiden.

Gjennom analyser av sci-fi-filmer, TV-serier og musikk viser Fisher hvordan denne tilstanden kommer til uttrykk. Ved å mobilisere ideer fra kritiske teoretikere som Slavoj .izek, Wendy Brown og Gilles Deleuze setter boken søkelyset på virkningene det å leve under den nyliberale kapitalismen har på enkeltindivider så vel som på samfunnet som helhet. I en kultur som har gitt opp muligheten for at fremtiden kan styres etter en annen kurs enn nåtidens, tvinges vi alle inn i konkurranse med oss selv og andre.

Noe av det mest originale ved boka ligger i Fishers vektlegging av hvordan det psykologiske er politisk. Dette kommer særlig frem i analysen av den kapitalistiske realismens reproduksjon, hvor et fenomen som Fisher kaller refleksiv impotens står sentralt: Mange vet at kapitalismen er problematisk, men de vet samtidig at det ikke finnes noe de kan gjøre for å forandre systemet. Dette blir en selvoppfyllende profeti som produserer en utbredt følelse av maktesløshet, noe Fisher setter i sammenheng med utbredelsen av depresjon.

Siden den først utkom i 2009, har boka blitt noe av et manifest for venstresiden - ikke bare i Storbritannia, men også internasjonalt.

Med etterord av Alf Jørgen Schnell.


Utgivelsesår: 2023
Forlag: H//O//F
Innbundet: nei
Sidetall: 175
Språk: NO

pris: 240.00
 

 

SIZE

HOW IT EXPLAINS THE WORLD

Neither bacteria nor empires are immune to its laws. Measuring it is challenging, especially where complex systems like economies are concerned, yet mastering it offers rich rewards. Grounded in history and drawing on the latest science, with much recourse to art and classic literature, Size explains the regularities - and peculiarities - of the key processes shaping life (from microbes to whales), the Earth (from asteroids to volcanic eruptions), technical advances (from architecture to transportation), and societies and economies (from cities to wages). We learn, for example, the rules governing beauty, why a biosphere needs diversity, how to predict the size of a country, why bigger animals need proportionately less food and how a particular level of wealth inequality is inherent. Is bigger always better? Can something keep growing indefinitely, or be too big to fail? Vaclav Smil tackles this goliath subject and it is no exaggeration to say that this tour de force will change the way you look at absolutely everything


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Penguin
Innbundet: nei
Sidetall: 291
Språk: UK

pris: 299.00
 

 

Francesca Woodmans fotografiske arbeid er godt kjent over hele verden, men lite har lite blitt publisert til nå om hennes bemerkelsesverdige serie med notatbøker. Grunnlaget for disse verkene er i bøker som Woodman kjøpte i lokale butikker og loppemarkeder gjennom sine reiser i Italia på 1970-tallet. Disse bøkene er her samlet for første gang, og viser et sofistikert forhold til fortelling og sekvens, og tilbyr en ny forståelse av omfanget av Woodmans engasjement med boken som form.


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Mack
Innbundet: ja
Sidetall: 416
Språk: UK

pris: 1100.00
 

 

CLASS WAR

A LITERARY HISTORY

Class War kartlegger revolusjonslitteraturen, fra poesien til Shelley og Byron til romanene til Émile Zola og Jack London, utforsker skriftene til Frantz Fanon, Che Guevara og Assata Shakur, og avslører samspillet mellom militær handling og klassepolitikk. Boka viser hvordan solidariteten blomstrer i konfliktfylte tider. Boka strekker seg over ulike historiske epoker, og inkluderer fagbevegelsen, geriljaopprør og antikolonial motstand, så vel som storskala kampoperasjoner mot kapitalismens regimer og dets mellomstatlige system.
 


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Verso
Innbundet: nei
Sidetall: 292
Språk: UK

pris: 329.00
 

 

HOW DATA HAPPENED

A HISTORY FROM THE AGE OF REASON TO THE AGE OF ALGORITHMS

Alle beveger vi oss seg gjennom en verden bestemt av datastyrte algoritmer. Men disse teknologiene dukket ikke bare opp: de er en del av en historie som går århundrer tilbake, fra folketellingen nedfelt i den amerikanske grunnloven til utviklingen av Google-søk. Dette er en omfattende historie om data og dens tekniske, politiske og etiske innvirkning på vår verden.


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Norton
Innbundet: ja
Sidetall: 368
Språk: UK

pris: 399.00
 

 

SILENT COUP

HOW CORPORATIONS OVERTHREW DEMOCRACY

Etterhvert som europeiske imperier falt sammen på 1900-tallet, måtte maktstrukturene som til nå hadde dominert opp til en revurdering. Men i stedet for en gjenfødelse av demokrati, oppsto det et taust kupp - nemlig de ustoppelige globale bedriftsmaktene. Boka gir en eksplosiv veiledning om hvordan bedriftsimperium nå dikterer verden, hvordan ressurser fordeles, hvordan territorier styres og hvordan rettferdighet defineres.


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Bloomsbury
Innbundet: ja
Sidetall:
Språk: UK

pris: 359.00
 

 

RÖD TRO

SOCIALISTISK KULTUR OCH LIVSÅSKÅDNING UNDER TVÅHUNDRA ÅR

Sosialisme er en politisk bevegelse av verdenshistorisk betydning. Den argumenterer for bedre arbeidsforhold, likhet og rettferdighet. Til nå har det manglet et verk som forteller om de estetiske, etiske og eksistensielle spørsmålene som har satt sosialistenes hjerter i brann. I Röd tro kartlegger religionshistoriker Stefan Arvidsson hvordan både sosialister selv og bevegelsens kritikere og fiender samt akademiske forskere har forstått forholdet mellom politisk tro og ulike eksistensielle livssyn.


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Arkiv förlag
Innbundet: ja
Sidetall:
Språk: SE

Utsolgt
 

 
HANDLEKURV

Handlekurven er tom

Legg produktene du ønsker i handlekurven og gå til kassen for å betale.

Du kan også lagre handlelister til senere bruk - eller dele dine lister med andre.

Les våre betingelser.

Vi godtar

Eller vi kan sende faktura.