På kanten - Norsk oljevirksomhet i Barentshavet og hvorfor det må settes en strek er en kritisk og undersøkende bok om Statens rolle som pådriver for oljeselskapenes drøm om økt utbygging i et svært sårbart og ugjestmildt miljø langt, langt til havs mot nord.Tidlig på 2000-tallet aksjonerte små aksjonistgrupper fra organisasjoner mot både utbyggingen av gassfeltet Snøhvitfeltet og oljefeltet Goliat. Men fra og med den andre perioden i Stoltenbergs rødgrønne regjeringsprosjekt fra 2009 og Erna Solbergs påfølgende regjeringer har oljeindustrien som kompensasjon for et midlertidig vern av Lofoten fått økt tilgang til leteblokker i Barentshavet.
Med ny kunnskap om et fantastisk rikt, men sårbart økosystem og erkjennelsen av at det allerede finnes langt flere påviste olje- og gassreserver enn hva det er mulig å brenne hvis man skal unngå en farlig global oppvarming, har spørsmålet om økt aktivitet i Barentshavet bokstavelig talt blitt mer brennbar.
Helge Ryggvik hevder i denne boken at en ekspansjon av oljevirksomheten i disse områdene er galt både fra et miljøståsted, på grunn av faren for katastrofeaktige ulykker og ikke minst et klimaperspektiv. I forhold til områdene i Barentshavet nord, i den omstridte Fiskevernesonen rundt Svalbard, viser han hvorfor dette er galt både i et sikkerhetspolitisk og nasjonaløkonomisk perspektiv.
Utgivelsesår: 2021
Forlag: Cappelen Damm
Innbundet: ja
Sidetall: 568
Isbn nr.: 9788202677336
Språk: NO
Emneord:
Klima
Legg produktene du ønsker i handlekurven og gå til kassen for å betale.
Du kan også lagre handlelister til senere bruk - eller dele dine lister med andre.
Les våre betingelser.
Vi godtar
Eller vi kan sende faktura.